Vraag en antwoord

Meest gestelde vragen tandprothetiek

Heeft u vragen over tandprothetiek? Hier vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen over tandprothetiek, zodat u snel en eenvoudig antwoord krijgt.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag verder!

Van eigen gebit naar een kunstgebit?

Van eigen tanden en kiezen naar een kunstgebit. Om allerlei redenen kunt u uw laatste tanden en kiezen verliezen (tandbederf, trauma). Een eerste kunstgebit wordt ook wel een nood- of immediaatprothese genoemd Voordat de tanden en kiezen worden getrokken heb ik de nieuwe noodprothese al gemaakt zodat u nooit zonder tanden en/of kiezen komt te lopen. Deze noodprothese neemt u mee naar de tandarts of kaakchirurg.

De tandarts of kaakchirurg plaatst het kunstgebit direct op de ontstane wonden. Hierdoor werkt het gebit als een soort pleister. Hechten is dan in veel gevallen niet nodig. U zult merken dat de noodprothese na een tijdje losser gaat zitten. Dit komt omdat de kaken gaan slinken. Voordat we gaan beginnen met de nieuwe prothese zal ik ervoor zorgen dat de pasvorm in deze tussen periode zo ideaal mogelijk blijft.

Meest gestelde vragen: Van eigen gebit naar een kunstgebit - Adinda Brugman Tandprothetische praktijk Brugman

Aan de titel ’tandprotheticus’ herkent u een paramedisch specialist en eerstelijns zorgverlener die volgens de Wet BIG, de aangewezen specialist is op het gebied van prothetische voorzieningen. Om die reden heeft uw zorgverzekeraar dan ook de kosten van de tandprotheticus in het (basis)pakket opgenomen. Een kunstgebit maken vereistst uiterste precisie en wordt vaak onderschat waardoor helaas veel mensen rondlopen met een slecht passend of verouderd kunstgebit.

Een tandprotheticus is een specialist in het aanmeten, vervaardigen en repareren van kunstgebitten, gebit op implantaten en alle andere uitneembare protheses, zoals een plaatje of een frame! Ik werk nauw samen met de tandartsen/implantologen en de kaakchirurg  G. Jaspers van het Gelre ziekenhuis in Zutphen. Als u tanden en of kiezen mist kan ik daar een plaatje of een frame voor maken! De basis van de bestaande tanden en kiezen moet worden gecontroleerd door de tandarts maar dat kan op verwijzing van mij.

Bij ons werkt de vergoeding van deze behandelingen hetzelfde als bij de tandarts! Ik declareer rechtstreeks bij uw zorgverzekeraar.  Samen met de desbetreffende tandarts/implantoloog en of de kaakchirurg  maak ik een behandelplan zodat u precies weet wat de mogelijkheden zijn.

Meest gestelde vragen: Adinda Brugman - tandprotheticus

Een implantaat kunt u vergelijken met een kunstwortel, die als een schroef in de kaak wordt geplaatst. Deze komt op de plaats waar vroeger uw tanden en kiezen hebben gestaan. Een implantaat is veelal gemaakt van zuiver titanium al dan niet voorzien van een keramische buitenlaag. Deze materialen worden niet door het lichaam afgestoten. Vaak worden de implantaten in de onderkaak geplaatst en zelden in de bovenkaak.

Voor advies kunt u altijd vrijblijvend mijn praktijk binnenstappen aan de Kastanjelaan 11B in Hengelo(gld) of bellen met 0575-462640

Meest gestelde vragen: wat-is-een-implantaat

Het komt natuurlijk ook voor dat mensen maar een gedeelte van hun eigen tanden en/ of kiezen verliezen. In die situatie kan ik voor u een plaatje of een frame maken. Het is nu wel van belang dat de overgebleven tanden en/of kiezen goed gecontroleerd zijn door een tandarts/kaakchirurg. Als blijkt dat het geen problemen gaat opleveren als deze tanden en/of kiezen belast worden dan kan ik voor u een plaatje of een frame maken. Voor een partiële-(gedeeltelijke) of frame prothese is er geen vergoeding in de basisverzekering opgenomen. Hiervoor dient u dus een aanvullende tandartsverzekering voor te hebben afgesloten. Per polis en zorgverzekeraar verschilt de vergoeding sterk.

Ik maak graag een begroting voor u, zodat u bij uw zorgverzekeraar kunt informeren over de vergoedingen.

U kunt bij een gedeeltelijke prothese kiezen uit een:

Meest gestelde vragen: metalen-frame

1) Metalen frame

Dit is een plaatje waarvan de basis niet van kunststof is maar van metaal. Aan het metaal zijn ankers bevestigd die zich om uw eigen tanden en /of kiezen klemmen. Dit zorgt ervoor dat het frame erg goed op zijn plek blijft zitten. De tanden en /of kiezen die missen zet ik op het frame met exact dezelfde kleur als uw eigen tanden en/of kiezen. Deze oplossing is erg duurzaam.

Meest gestelde vragen-kunststof-plaatje

2) Kunststof plaatje

Dit is een relatief goedkopere oplossing dan het metalen frame. Een nadeel van een kunststof plaatje is dat de kauwkrachten direct op het tandvlees wordt overgebracht, waardoor het tandvlees sneller slinkt. Meestal pas ik dit toe als tijdelijk alternatief of als het restgebit niet meer geschikt is voor een duurzame oplossing.

Op het gebied van implantologie werk ik nauw samen met kaakchirurg G. Jaspers uit het Gelre in Zutphen en implantologen. Tussen mij (onze praktijk in Hengelo Gld) en hen bestaat een verwijs relatie met duidelijke afspraken zodat u als patiënt en wij als behandelende personen precies weten waar we aan toe zijn.

Als blijkt dat uw kaak zover geslonken is dat houvast van een “normaal” kunst gebit niet meer te realiseren is kunnen we het gaan hebben over implantaten. Als u instemt om implantaten te laten zetten dan maak ik voor u een afspraak met een schriftelijke verwijzing voor de kaakchirurg/ implantoloog.

meest-gestelde-vragen-prothese-obv-implantaten

Als u uiteindelijk geïmplanteerd bent dan zal de kaakchirurg/implantoloog mij hierover schriftelijk inlichten met de stand van zaken. Uw oude prothese wordt aangepast zodat u in de rustperiode van ongeveer 8 weken niet zonder kunstgebit hoeft te lopen. Als er in de periode van het vastgroeien toch klachten aan de prothese komen dan kunt u gewoon bij mij terecht en pas ik waar nodig de prothese aan. Bij pijn altijd bellen! Na 8 weken gaat u voor een controle foto terug naar de kaakchirurg/implantoloog. Als blijkt dat de implantaten goed zijn vastgegroeid kan ik beginnen met de nieuwe prothese. Ik verzorgt dus het uitneembare deel en de kaakchirurg/implantoloog verzorgt het vastzittende deel.

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat tanden van het kunstgebit afbreken, loskomen of een beetje beschadigen. Het komt ook voor dat een kunstgebit scheurt of in twee stukken breekt. Bij mij kunt u terecht om dit te laten herstellen.

Reparatie/opvullen bij een volledig kunstgebit wordt 90% vergoed uit de basis verzekering. Reparaties zijn klaar terwijl u wacht en voor het opvullen van uw kunstgebit heb ik maximaal 2.5 uur nodig, dus u bent nooit de hele dag uw kunstgebit kwijt.

Wanneer een breuk van uw kunstgebit regelmatig voorkomt is het verstandig het gebit te laten controleren. Vaak is er een oorzaak voor deze reparatie bijvoorbeeld de prothese is te ruim! Dit kan makkelijk hersteld worden door het kunstgebit te laten rebasen (opvullen) zodat hij weer goed aansluit op uw kaak. Als u s ’morgens naar de praktijk in Hengelo Gld komt voor het opvullen is de prothese diezelfde ochtend weer klaar en sluit hij weer perfect aan op uw kaak. Ook deze behandeling aan de volledige prothese wordt 90% vergoed vanuit de basis verzekering.

Voor een reparatie kunt u bellen naar 0575-462640

Tandprothetische praktijk TPP Brugman gereedschap bureau

Bij het ouder worden veranderd de vorm van de kaak. De kaken slinken en het kunstgebit gaat schuiven en veroorzaakt pijn. Mondhoeken kunnen ontstoken raken omdat de beet te laag is door het slinken van de kaak . Soms veroorzaakt een slecht passend gebit zelfs klachten zoals hoofdpijn, oorpijn of pijn in het kaakgewricht! Als de prothese niet meer goed past is er een grote kans dat de prothese gaat breken. Een gemiddelde prothese gaat 5 tot 8 jaar mee. De meeste zorgverzekeraars vergoeden een nieuwe prothese na 5 jaar! Heeft u toch eerder slijtage of andere ongemakken en is een nieuwe prothese de beste oplossing dan kan ik een machtiging(toestemming) bij uw zorgverzekeraar aanvragen.

Het is dan ook verstandig 1 keer in het jaar uw prothese te laten controleren. Als blijkt dat opvullen geen zin meer heeft omdat de tanden en kiezen kapot/ versleten zijn of omdat de prothese erg vies en versleten is dan kan ik samen met u een behandelplan maken voor een nieuwe prothese.

U kunt bij mij kiezen uit 2 mogelijkheden. Ik maak de prothese (kunstgebit) in 1 dag of we maken een zestal afspraken in Hengelo Gld.

Nieuwe prothese - Adinda Brugman

1e Afspraak. Intake gesprek/anamnese/ 1e afdruk

Ik voer uw persoonlijke gegevens in aan de hand van uw ziekenfonds pasje. Uw huidige prothese en uw mondholte worden nagekeken. Als we samen besluiten aan de hand van de situatie dat er een nieuw kunstgebit gemaakt moet worden dan maak ik ook gelijk de eerste afdruk.

2e Afspraak. Definitieve afdrukken

Op de gipsmodellen van de eerste afdruk heb ik individuele afdruklepels precies op de maat van uw kaken gemaakt. Hiermee wordt de randlengte en de pasvorm van de nieuwe prothese vastgelegd.

3e Afspraak. Beetbepaling

Om precies te weten hoe de kiezen op elkaar moeten komen te staan ga ik meten hoe de relatie is van de bovenkaak ten opzichte van de onderkaak. Verder ga ik samen met u een mooie passende kleur en vorm tanden/kiezen uitzoeken. Indien u beschikt over foto’s van vroeger is het verstandig deze mee te nemen zodat we samen een zo natuurlijk mogelijk uitziende prothese kunnen maken.

4e Afspraak. Proefprothese

De tanden en kiezen staan in was, ik controleer of de kiezen elkaar goed raken en of de beethoogte goed is. Samen gaan we uitgebreid voor de spiegel staan om te kijken of de kleur/stand en vorm van de tanden goed zijn. Dit is het moment om het evt nog aan te passen omdat het in was is opgesteld!

5e afspraak. Het plaatsen van de prothese

De prothese is klaar. Ik controleer nogmaals of de kiezen elkaar goed raken en of er geen drukplekjes zijn. Een nieuwe prothese is natuurlijk wel even wennen, dit kan enkele weken duren. Zodra er pijnklachten ontstaan kunt u me uiteraard gelijk bellen.

6e afspraak. Nacontrole na twee weken

U heeft 2 weken de tijd gehad om te wennen aan de nieuwe situatie in de mond. Op deze afspraak controleer ik de pasvorm nogmaals en waar nodig kan ik nog enkele correcties uitvoeren.

Bij het intake gesprek in Hengelo Gld komt het aan de orde of u een prothese in 1 dag wilt. Ik plan deze dag helemaal vrij zodat ik me volledig kan richten op u. Van 8.30 tot 12.30uur ben ik intensief met u aan het behandelen. Na 12.30uur kunt u gerust naar huis om vervolgens om 16.30uur uw nieuwe prothese op te komen halen in onze praktijk in Hengelo Gld. Het voordeel is dat u niet zoveel afspraken hoeft te maken.

Nieuwe prothese:kunstgebit in 1 dag - Adinda Brugman