Vergoedingen

Uw verzekering en kosten

Vergoeding kunstgebit uit het basispakket

Alle zorgverzekeraars nemen een volledig kunstgebit op in het basispakket. Iedereen die een kunstgebit nodig heeft, kan in aanmerking komen voor een volledige of gedeeltelijke vergoeding.

Let op: De vergoeding voor een kunstgebit vanuit de basisverzekering heeft invloed op uw verplichte eigen risico. In Nederland betekent dit dat u de eerste € 385 aan ziektekosten zelf betaalt aan uw zorgverzekeraar.

Voor een volledige prothese vergoedt de basisverzekering 75% van de kosten, en de overige 25% betaalt u zelf. Als u uw verplichte eigen risico nog niet helemaal heeft gebruikt, dan voegen we deze kosten toe aan het eigen risico. Heeft u een aanvullende verzekering? Dan kan deze mogelijk de volledige kosten van uw kunstgebit dekken.

Neem contact op voor persoonlijk advies over uw specifieke situatie en de mogelijke vergoeding voor uw kunstgebit.

Vergoeding kunstgebit - zorgverzekeraars Nederland

Vergoedingsregels voor noodprotheses

Dezelfde vergoedingsregels als voor een volledige prothese zijn van toepassing op noodprotheses. De basisverzekering dekt 75% van de kosten van een kunstgebit, en met een aanvullende tandartsverzekering kan deze vergoeding oplopen tot 100%.

Reparaties aan kunstgebitten

De basisverzekering vergoedt 90% van de kosten voor het repareren van een kunstgebit, zoals bij een breuk of kapotte tand. Voor reparaties aan plaatjes of frames, die buiten de basisverzekering vallen, hangt de vergoeding af van uw aanvullende tandartsverzekering.

Opvullen en rebasen van kunstgebitten

Opvullen en Rebasen van Kunstgebitten
Ook het opvullen of rebasen van een kunstgebit krijgt een vergoeding van 90% vanuit de basisverzekering. Deze regeling geldt ook voor protheses op implantaten. Voor plaatjes en frames is de vergoeding echter volledig afhankelijk van uw aanvullende verzekering.

Gebitsprotheses op implantaten (klikgebit)

Gebitsprotheses op Implantaten (Klikgebit)
Voor een klikgebit vergoedt de basisverzekering een belangrijk deel van de kosten.

Overzicht eigen bijdragen:

  • Reparaties en rebasingen (reguliere prothesen en klikgebitten): 10% eigen bijdrage.
  • Klikgebit bovenkaak (inclusief mesostructuur, omvormingen en toeslagen van een vervangingsklikgebit): 8% eigen bijdrage.
  • Klikgebit onderkaak (inclusief mesostructuur, omvormingen en toeslagen van een vervangingsklikgebit): 10% eigen bijdrage.
  • Op basis van de een circulaire van de NZA is er een eigen bijdrage berekend voor een J080. Dit geldt voor een klikgebit onder of boven en tegelijk een conventionele prothese boven of onder. Eigen bijdrage van 17%.
  • Conventionele prothese: 25% eigen bijdrage.


Let op: Naast de eigen bijdrage kan in sommige gevallen ook een nota voor het verplichte eigen risico volgen. Raadpleeg altijd uw zorgverzekeraar voor een persoonlijk overzicht van de kosten en vergoedingen.

Tarieven

Bij Tandprothetische Praktijk Adinda Brugman vinden we het belangrijk om transparant te zijn over de kosten. Voor een overzicht van de materiaal- en techniekkosten hanteren wij de richtlijnen van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). U kunt de actuele tarieven bekijken, zodat u precies weet waar u aan toe bent.